Χάος και στη Νίκαια με την  υποχρεωτική φοίτηση προνηπίων σε νηπιαγωγεία

 

Το μείζον θέμα , που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα για την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων άνω των 4 ετών σε νηπιαγωγεία  και όχι σε παιδικούς σταθμούς , όπως συνέβαινε μέχρι τώρα , έθεσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νικαίας , η Λαϊκή Συσπείρωση .

Όπως καταγγέλλει σ΄ ανακοίνωση της , σύμφωνα με την Απόφαση κατανομής νηπίων/προνηπίων του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 251 προνήπια στην πόλη μας θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν(12 από το Ρέντη και 239 από τη Νίκαια).

Συγκεκριμένα 133 προνήπια μεταφέρονται σε διαφορετική περιοχή από αυτή που μένουν, 169 θα φιλοξενηθούν σε 7 αίθουσες Δημοτικών Σχολείων, ενώ 24 προνήπια που ανήκουν στο 9ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Νεάπολης) δεν ξέρουν ακόμα που θα φοιτήσουν γιατί δεν έχει βρει ο Δήμος αίθουσα να τα φιλοξενήσει.

Σχολιάζοντας αυτή την εκρηκτική κατάσταση, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ότι είναι απόρροια της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εννοεί τη θεσμοθέτηση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, χωρίς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης έθεσε  τα εξής ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη :

  • Τι μέτρα έχει πάρει για την εύρεση κατάλληλων αιθουσών και κυρίως για τα 24 προνήπια από το 9οΝηπιαγωγείο που ακόμα δεν ξέρουν που θα φοιτήσουν;
  • Για την καταλληλότητα των αιθουσών στα 7 Δημοτικά που θα φιλοξενήσουν προνήπια (πολλές από αυτές ήταν αποθήκες ή αίθουσες για φύλαξη αθλητικού υλικού);
  • Τι μέτρα έχει πάρει για τα αναγκαία μέσα λειτουργίας των νέων αιθουσών (καρεκλάκια, τραπέζια, εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια, κ.α.)
  • Τι μέτρα έχει πάρει για την επιβάρυνση που θα έχουν τα 7 Δημοτικά που θα φιλοξενήσουν προνήπια στα λειτουργικά τους έξοδα;
  • Αν έχει λάβει μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών που θα φοιτήσουν σε άλλη περιοχή με ευθύνη του Δήμου;
  • Αν ο Δήμος προτίθεται να διεκδικήσει έκτακτη επιχορήγηση, όπως προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση, για να καλυφθούν οι νέες λειτουργικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί;

 

Σύμφωνα με την Λαική Συσπείρωση « οι απαντήσεις που λάβαμε από το Δήμαρχο κ. Ιωακειμίδη, κάνοντας μια «εξ απαλών των ήχων» κριτική στον τρόπο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί την 2χρονη Προσχολική Αγωγή, έθεσε ότι ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος στον Πειραιά που διαφώνησε με αυτό το μέτρο και είχε προτείνει να φιλοξενηθούν σε Παιδικούς Σταθμούς τα παιδιά, δηλαδή ουσιαστικά ταύτιση με τη θέση του κ. Πατούλη.

Απάντησε επίσης γενικά και αόριστα «ο Δήμος κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λαγουμιτζής διαβεβαίωσε ότι από τις 14 αίθουσες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι νέες θέσεις έχουν βρεθεί οι 13, άρα μένει αναπάντητο ακόμα από το Δήμο το που θα φοιτήσουν τα 24 προνήπια που δε χωράνε στο 9ο Νηπιαγωγείο».

Λαική Συσπείρωση  τόνισε ότι «πρέπει να καταδικαστεί αυτή η πολιτική γιατί είναι αναχρονιστικό να έχουμε σήμερα προνήπια σε containerπου ήδη στην πόλη μας έχουμε εδώ και 2 χρόνια στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, να έχουμε 25άρια Τμήματα από 15άρια απλά για να απορροφηθούν οι μαθητές. Το ίδιο αναχρονιστικές είναι και οι φωνές που ακούγονται από στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην ΚΕΔΕ να περάσει στους Δήμους η 2χρονη Προσχολική Αγωγή, στοιχείο που διασπά το ενιαίο της εκπαίδευσης αλλά υπάρχει και η πικρή πείρα των γονιών βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς», τ.

Επίσης ότι «είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας της Δημόσιας και Δωρεάν 2χρονης Προσχολικής Αγωγής ως βασικό στοιχείο της διαπαιδαγώγησης και της κοινωνικοποίησης των παιδιών, πρέπει σήμερα να συνοδεύεται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, όχι φοίτηση παιδιών σε container, όχι πάνω από 15 μαθητές ανά Τμήμα».

 
 

About the author

More posts by