Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική Συνεντεύξεις Δ.Λιντζέρης* :Τι επιζητούν οι πολίτες

Δ.Λιντζέρης* :Τι επιζητούν οι πολίτες

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον δε θυμίζει σε τίποτα το χθες. Τα νέα δεδομένα θέτουν καίρια ζητήματα για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε. Τώρα πλέον γνωρίζουμε τι πρέπει  να κάνουμε. Η εμπειρία της κρίσης έγινε βίωμα και ωριμότητα.

Τώρα ολοένα και περισσότεροι έχουμε αποκτήσει επίγνωση. Έχουμε αντιληφθεί την ανάγκη να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι ανώφελες διακηρύξεις  και τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα είναι επιζήμια. Ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι εκείνος του πραγματισμού. Ακολουθώντας τον, μπορούμε να θεμελιώσουμε ρεαλιστική στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτική υστέρησή μας.

Οι παλιές συνταγές –είτε ήταν δεξιόστροφες είτε αριστερόστροφες- αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Τα οφέλη τους ήταν πρόσκαιρα και εφήμερα. Αντί να εναρμονιζόμαστε με τις προηγμένες χώρες και κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκλίναμε διαρκώς. Ο παλαιοκομματισμός, ο λαϊκισμός, ο φόβος του κομματικού κόστους, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Απέτρεψαν τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στην οικονομία, στους θεσμούς. Ευρισκόμενοι στο χείλος του γκρεμού, συνειδητοποιήσαμε έστω και αργά ότι η απεξάρτηση απ’ αυτές είναι προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.

Ο κυβερνητικός κύκλος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτέλεσε το σοβαρότερο πλήγμα για τη χώρα και την κοινωνία. Το αποτύπωμά του είναι η φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών και επαγγελματικών στρωμάτων, ο αποδεκατισμός της μεσαίας τάξης, η απονέκρωση της οικονομίας, η προσπάθεια κατάλυσης των θεσμών και κυρίως της Δικαιοσύνης, η ενοχοποίηση των αντιπάλων, η επικράτηση του ανορθολογισμού και  η περιθωριοποίηση της Ελλάδας.

Στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου η λαϊκή ετυμηγορία θα επισφραγίσει την καταδίκη του ψεύδους, της χυδαιότητας, της ανικανότητας και της νεοδιαπλοκής. Ο εκλογικός εξοστρακισμός του κυρίου Τσίπρα και της αντίληψης που εκφράζει, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας, για την αναζωογόνηση της κοινωνίας. Η διαφαινόμενη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντανακλά τη δυναμική ενός ισχυρού αντικυβερνητικού ρεύματος. Ενός ρεύματος που διαπερνά οριζόντια το σύνολο σχεδόν των κομματικών δυνάμεων, προβάλλοντας την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιζητεί καθαρές λύσεις. Στις 8 Ιουλίου ή θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα εξυπηρετηθούν τα μικροπολιτικά παιχνίδια και προσωπικά συμφέροντα του κυρίου Τσίπρα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών προτάσσει την κυβερνητική ευθύνη, έναντι της ακυβερνησίας.