Τεράστια η έλλειψη προσωπικού στο Κρατικό Νικαίας

kratiko_nikaias1-300x226

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιώς της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με την προβληματική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Η ερώτηση αφορά στις ενέργειες που οφείλει να αναλάβει ο αρμόδιος Υπουργός για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελλιπούς προσωπικού και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο έκτακτων και τακτικών περιστατικών σε όλη τη χώρα, αφού εξυπηρετεί όλη την περιοχή του Πειραιά, καθώς και ένα μεγάλο μέρος από τις υγειονομικές ανάγκες της νησιωτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή όπου ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι οικονομικά αδύναμο άρα και περισσότερο ευάλωτο σε ασθένειες. Εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσφεύγει σε αυτό για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα την προοδευτικά μεγάλη επιβάρυνση των δομών του ετησίως.
Το νοσοκομείο υποφέρει από τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη ένταση στο νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που θα επιδεινωθεί με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις. Ήδη η ασφάλεια ειδικά στις βραδινές βάρδιες είναι οριακή ενώ παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στην εκτέλεση των χειρουργείων. Οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού υπεχρηματοδοτούνται πλέον, ενώ υπάρχουν οφειλόμενα κονδύλια σε απολαβές του προσωπικού ήδη από το 2011. Το νοσοκομείο  συγχωνεύθηκε με το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Αγίας Βαρβάρας) με τη χρηματοδότηση παρόλα αυτά να μειώνεται.
Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτήθηκε για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις προαναφερθείσες προβληματικές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο η κα Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί επίσης έναν μεγάλο όγκο μεταναστών, με τον αριθμό προσωπικού να είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες, ενώ τα χειρουργεία έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2009, λόγω έλλειψης υλικών. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Λυκουρέντζος, αναγνώρισε το γεγονός ότι το προσωπικό είναι ιδιαίτερα μειωμένο και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην έγκριση για την εκκίνηση διαδικασιών πρόσληψης νέου προσωπικού. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διενέργεια ελέγχου σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί οι πληρωμές που αφορούν σε εφημερίες και υπερωρίες.
Η κα Γιαννακάκη χαιρέτισε την πρόθεση του κ. Υπουργού για την διενέργεια ελέγχου και του συνέστησε να συνυπολογίσει το γεγονός ότι για πολλούς μήνες το νοσοκομείο λειτουργούσε χωρίς την ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου.